راهنمای نویسندگان

بسمه تعالی

 

شیوه نامه تدوین مقالات فصلنامه حقوق و فناوری اطلاعات

 

    سیاست کلی حاکم بر فصلنامه و سیر بررسی مقالات

فصلنامه "حقوق و فناوری اطلاعات" (در شرف اخذ درجه علمی-پژوهشی) درخصوص شیوه تدوین مقالات به نکات مهمی اهتمام دارد. فصلنامه در رعایت این مهم در جهت حفظ شان علمی-پژوهشی ملتزم است. آن دسته از مقاله‌هایی که به تایید «شورای داوری مقالات» برسد، «نامه پذیرش» حسب درخواست از طریق سامانه، قابل صدور و چاپ خواهد بود.

 

قبل از بیان شیوه نامه لازم است توضیح داده شود که پذیرش مقالات بر چهار اصل استوار است:

۱. سرعت در بررسی (اعلام نتیجه اولیه ظرف ۱۴ روز؛ بی نظیر در تاریخ فصلنامه های کشور)

۲. شفافیت داوری (اعلام نتیجه بررسی به صورت کتبی و تفصیلی)

۳. بی طرفی (بی نامی مطلق مقاله در بررسی توسط داوران)

۴. تقدم کیفیت بر عناوین علمی و دانشگاهی در شرایط برابر (پذیرش مقاله حتی از دانشجویان کارشناسی به شرط احراز شرایط علمی)

 

همچنین، روال بررسی به این نحو است که ابتدا سردبیر محترم به بررسی اولیه مقاله می پردازد. حتما لازم است مقاله در محدوده محورهای اعلامی فصلنامه باشد. در صورت احراز شرایط حداقلی لازم، به داوری ارجاع می شود در غیر این صورت همراه با توضیحات لازم، مجددا برای بازبینی به نویسنده ارجاع داده می شود. بنای کلی پذیرش حداکثری و رد حداقلی مقالات است هر چند ممکن است تا پذیرش نهایی، نویسنده محترم چند بار به اعمال اصلاحات اقدام نماید.

در صورت ارجاع مقاله به داوری، بنا این است که ظرف مدت ۳۰ روز (بی نظیر در تاریخ فصلنامه های کشور) نتیجه داوری اعلام گردد.

 

از همین رو، خواهشمند است «شیوه‌نامه تدوین مقالات» در این خصوص دقیقاً رعایت شود.

 

با آرزوی توفیق الهی

دکتر طاهر حبیب زاده

سردبیر

 

  

نکات مهم در ارسال مقاله

۱.  پس از ثبت نام در سامانه، درج موارد زیر به ‌طور دقیق و کامل ضروری است:

نام و نام‌خانوادگی، میزان تحصیلات، رشته تحصیلی، رتبه علمی ـ پژوهشی یا دانشگاهی، گروه آموزشی، نام دانشکده، نام دانشگاه، نام شهر واحد دانشگاهی (هم فارسی، هم انگلیسی یا فرانسه).

۲. نشانی، کدپستی، شماره تلفن ثابت، نمابر و موبایل، نشانی رایانامه (ایمیل) نویسنده مسؤول.

۳. ارسال سوابق علمی ـ پژوهشی و مطالعات علمی ـ تحقیقی نویسنده مسؤول (یا مترجم) و یا نویسندگان و مترجمان برای اولین ‌بار ضروری است.

۴. دقیقاً نام مسؤول مقاله قید و امضا شود.

۵. مقاله‌ها بایستی تایپ شده و در نسخه word با فونت mitra (یک نسخه از مقاله نیز به صورت PDF) ارسال شود.

۶. مقاله ارسالی نباید قبلاً چاپ شده باشد و هم‌چنین نویسنده نباید بدون اجازه‌نامه کتبی دفتر فصلنامه، جهت چاپ در دیگر مطبوعات اعم از نشریات الکترونیک و فضای مجازی، اقدام نماید.

۷. فصلنامه از پذیرش و چاپ مقاله‌های چند قسمتی معذور است. مقاله چند قسمتی یعنی سری مقالات در یک موضوع با درج بخش (۱)، (۲) و …

۸. مجله از پذیرش مقالات ترجمه شده معذور است مگر اینکه:

  •  ۸.۱ موضوع مقاله بسیار جدید باشد.
  •  ۸.۲ انتشار مقاله موجب تولید ادبیات حقوقی جدید در کشور شود.
  •  ۸.۳ مترجم، متن مقاله را با حقوق ایران به خوبی و دقت کافی تطبیق دهد و محتوی مقاله اصلی را برای خواننده ایرانی از دید حقوق ایران روشن سازد.
  •  ۸.۴ مترجم فایل متن اصلی به زبان خارجی را به همراه فایل متن ترجمه شده ارسال کند.

 

 

شیوه ارزیابی ماهوی و شکلی مقاله با توجه به نکات زیر صورت می گیرد. لازم است نویسندگان کاملا دقت فرمایند:

 

    ۱. عنوان مقاله

     ۱.۱ بین ۴ الی ۲۵ کلمه بدون علامت سوال ؛ و کاملا گویا باشد.

     ۱.۲ عنوان باید بازتاب کننده محتوی کل مقاله باشد و تمام مفاد مقاله در عنوان منعکس شده باشد.

     ۲. نویسنده/گان: مشخصات نویسندگان و وابستگی آنها به دانشگاه یا هر نهاد دیگری در پاورقی درج شود.

     ۳. چکیده: بین ۱۵۰ الی ۲۵۰ کلمه

     ۳.۱ در چکیده، خلاصه مقاله یا بخش های مختلف مقاله نوشته نمی شود بلکه باید: ورود به بحث در حد ۱ الی ۲ سطر، طرح چالش ها و ضرورت ها در حد ۳ سطر، سوال کلیدی مقاله در حد ۲ سطر، مسیر مورد نظر برای اداره مقاله در حد ۲ الی ۳ سطر (مثلا مطالعه تطبیقی یا بررسی نظرات یا مبانی و اصول یا شکافتن ابعاد فنی)، روش تحقیق در حد ۱ سطر اشاره شود.

     ۳.۲ برخی علاقه مند هستند نتایج و خروجی را هم در چکیده ذکر کنند اما فصلنامه توصیه نمی کند تا خواننده برای دیدن نتیجه حداقل به مطالعه کلی مقاله اقدام کند!

     ۳.۳ متن چکیده فقط و فقط در یک پاراگراف باشد.

    ۴. کلمات کلیدی: بین ۴ الی ۶ عبارت (نه کلمه)

     ۵. مقدمه:‌ شامل موارد زیر  به ترتیب باشد - بین ۶۰۰ الی ۸۰۰ کلمه باشد - دقت کنید: به ترتیب زیر باشد:

    ۵.۱ بیان کلیات به عنوان مقدمه ورود به بحث: در حدود ۱ الی ۲ پاراگراف. مقدمه را کل به جز می نویسند.

    ۵.۲ ورود نزدیک به موضوع مقاله با بیان ضرورت و چالش های موجود: در حدود ۲ الی ۳ پاراگراف. در این بیان لازم است ملموس و عینی و با مصداق کاربردی اشاره شود به نحوی که خواننده احساس کند که موضوعی است لازم برای پژوهش و واقعا چالش یا خلا یا اهمیت خاصی دارد.

    ۵.۳ سوال کلیدی (اصلی)  و زیر سوالات فرعی: هر مقاله فقط و فقط یک سوال کلیدی دارد و می تواند چند سوال فرعی داشته باشد که برای پاسخ دادن به سوال اصلی طراحی می شوند.

    ۵.۳.۱ در بیان سوالات تحقیق نباید علامت سوال آخر سوالات گذاشت یا لیستی از سوالات را شماره بندی کرد. سعی می شود که هنرمندان سوالات طرح شود: اینکه حقوق و فناوری اطلاعات چه ارتباطی با هم دارند موضوع پژوهش حاضر است؛ به جای: رابطه حقوق و فناوری اطلاعات چیست؟

     ۵.۳.۲ اگر مطالعه موردی (مانند یک پرونده مشخص یا یک کشور مشخص) در مقاله مطرح است بعد از سوالات اشاره کنید و بیان کنید چرا مطالعه موردی را انجام خواهید داد؟ هدفتان از مطالعه موردی چیست؟

    ۵.۴ پیشینه موضوع

     ۵.۴.۱ به این معنی است که سرمنشا سوال موضوع این مقاله چه زمانی است؟ چه زمانی این بحث مطرح شده است؟ مانند اینکه فلان قانون تصویب شده است و موجب پیدایش این سوال شده است یا فلان حادثه اجتماعی یا تحول اقتصادی یا نظریه حقوقی یا رای دادگاه یا بخشنامه یا ابداع فنی و اختراع یا هر چیز مشخص دیگری موجب آغاز بحث در این موضوع شده است.

     ۵.۴.۲  اگر پیشینه موضوع جدید است بهتر است بعد از مقاله یک عنوان مستقل اختصاص دهید و در حد یک الی یک و نیم صفحه در مورد پیشینه موضوع سخن بگویید.  

    ۵.۵ ادبیات موجود در موضوع مقاله

     ۵.۵.۱ اینکه در موضوع مقاله تا چه اندازه تاکنون تحقیق شده است. این میزان را در متن مقاله ذکر کنید.

     ۵.۵.۲  اگر لازم باشد نمونه هایی از تحقیقات ذکر شود حتما در پاورقی ذکر شود نه در متن مقدمه.

     ۵.۵.۳ قوانین داخلی/خارجی / اسناد بین المللی عام یا خاص موجود یا مرتبط با موضوع تحقیق را اشاره کنید.

     ۵.۶ نوآوری تحقیق: به دقت و روشنی بیان شود که نوآوری این مقاله چیست؟ به ویژه اگر در ادبیات موجود در این زمینه تحقیقاتی شده است باید دقیق گفته شود که چرا مجددا لازم است این پژوهش انجام گیرد. خروجی این پژوهش چه نوآوری و بداعت را دارد و چه مشکلی را حل می کند؟

     ۵.۷  سیستم های حقوقی در تحقیق تطبیقی: اگر مقاله شما مطالعه تطبیقی انجام می دهد، دقیقا ذکر کنید که چرا؟ و ذکر کنید که چرا این سیستم های حقوقی را برای تطبیق انتخاب کرده اید؟ مثلا چرا انگلستان و فرانسه و چرا آمریکا و آلمان نه؟ اگر از اسناد بین المللی برای تطبیق و استناد استفاده کرده اید دقیقا ذکر کنید به چه علت این اسناد را پایه مطالعه در مقاله قرار می دهید. قوانین مورد استناد خارجی یا اسناد بین المللی را دقیقا با عنوان و سال تصویب در متن اشاره کنید.

    ۵.۸ بخش های مختلف مقاله (تقسیم بندی): سیر اداره مقاله خیلی کلی ذکر شود. مثلا از چند قسمت تقسیم شده است و در هر قسمت چه موضوعی مطرح می شود. در این بخش، قسمت های مختلف مقاله پشت سر هم بیان می شوند نه اینکه شماره بندی شده و مانند فهرست کتاب یا پایان بندی ارایه شود.

    ۵.۹ روش تحقیق: نحوه استفاده از داده: تحلیلی یا توصیفی/نوع پژوهش: کاربردی یا نظری یا بنیادین  یا توسعه ای (می توانید ترکیبی از این موارد باشد)/گردآوری داده: کتابخانه ای یا مطالعه و تحقیق میدانی یا مصاحبه ای (می توانید ترکیبی از این موارد باشد).

     ۵.۱۰ ارجاع در مقدمه: از ارجاع دادن در مقدمه تا جایی که امکان دارد خودداری کنید. مقدمه محل بیان کلیات مقاله و طرح سوال و اهمیت آن و روش اداره مقاله است نه آوردن بحث های تفصیلی و تحلیلی و ارجاعات به اثر نویسندگان.

     ۶. بدنه مقاله : بین مقدمه و نتیجه گیری

    ۶.۱ تقسیم بندی بر اساس شماره باشد تا ۴ سطح، مانند:  ۱         ۱.۱         ۱.۱.۱               ۱.۱.۱.۱

    ۶.۲ نباید در بدنه مقاله صفحات متعدد ذیل یک عنوان بیان شود، بلکه حداقل هر ۲ پاراگراف دارای پیام یک عنوان و حداکثر هر ۲ صفحه دارای یک عنوان باشد.

    ۶.۳ بعد تحلیلی مقاله به بعد توصیفی آن غلبه کند. در یک مقاله علمی و استاندارد قوت تحلیل نویسنده تعیین کننده است. اینگونه نباشد که فقط به گردآوری مطالب و به هم پیوستن آنها بسنده شود بلکه باید نویسنده تحلیل خود را از نظرات ارایه کند و از آن دفاع کند. هر نظری را که رد می کند حتما دلیل آن را ذکر کند. هیچ نظری نباید بدون تحلیل بماند یا باید رد شود یا تایید و در هر دو حالت باید مستند و مستدل باشد.

    ۶.۴ فقط به ذکر نظرات بسنده نشود بلکه نویسنده تحلیل خود را  در هر موضوع محل بحث ارایه دهد. به طور کلی هرجا بحثی را باز کرده اید حتما باید با تحلیل و بررسی کافی و اعلام نتیجه به پایان برسانید.

     ۶.۵ عناصر شناسی یا واژه شناسی: اگر در مقاله واژه هایی وجود دارند اعم از حقوقی یا فنی، که لازم است مفهوم آنها بررسی شود بلافاصله بعد از مقدمه، یک بخش تحت عنوان عناصر شناسی یا واژه شناسی آورده می شود.

     ۶.۶ اگر در هر جایی از مقاله به نکات فنی اشاره شود حتما لازم است ابتدا با دقت تمام نکات فنی باز شود تا برای خواننده نوعی قابل فهم باشد.

     ۶.۷ لازم است تناسب حجمی بین بخش های مختلف مقاله رعایت شود. نه یک موضوع خیلی مختصر و موضوع دیگر خیلی مبسوط بحث نشود. یا یک موضوع کم ارزش کلمات زیادی را به خود اختصاص دهد و یک موضوع مهم کم کلمه بحث شود.

     ۶.۸ هر عبارتی که برای خواننده نوعی محل سوال است مانند معنی یک واژه یا  اصطلاح حقوقی یا فنی یا هر ماهیت دیگر، به خوبی در پاورقی یا در متن مقاله بحث شود.

     ۶.۹ سیر منطقی بین مطالب رعایت شود. اینگونه نباید که مطالب به صورت پراکنده و بدون ارتباط معنایی لازم بین هم در متن مقاله آورده شوند. هر مطلبی باید در جای مناسب خود آورده شود.

     ۶.۱۰ رعایت اصول پاراگراف نویسی

    ۶.۱۰.۱ هر پاراگراف حداقل ۴ سطر باشد و حداکثر ۸ سطر

     ۶.۱۰.۲ هر پاراگراف یک پیام مشخص را می رساند. وقتی پیام یک پاراگراف تمام شد باید به پاراگراف بعدی رفت.

     ۶.۱۰.۳ هر پاراگراف باید یک جمله ابتدای داشته باشد که در آن به پیام پاراگراف اشاره دارد و جملات بعدی آن پاراگراف در واقع توضیح دهنده پیام جمله اول هستند و ارتباط معنای کاملا روشنی باهم دارند.

    ۶.۱۱ پاورقی های غیرفارسی

    ۶.۱۱.۱ اگر در متن مقاله از منابع غیرفارسی (عربی انگلیسی فرانسوی) مطلب آورده شده است، مانند نظر نویسندگان خارجی و متن قوانین و ….، حتما عین متن خارجی را در پاورقی درج فرمایید خواه به انگلیسی و فرانسه و خواه به عربی باشد. برای اینکه خواننده مطمین شود که شما درست ترجمه کرده اید!

     ۶.۱۱.۱ معادل لاتین تمامی قوانین، اسامی اشخاص، اصطلاحات خارجی را در پاورقی دقیق ذکر کنید. حرف اول کلمات لاتین باید با حرف بزرگ باشد مانند Law  نه کوچک law.

     ۶.۱۱.۲ اگر از مخفف کلمات استفاده می کنید برای بار اول نام یا عبارت کامل را ذکر کنید و در پاورقی اشاره کنید که: از این به بعد به اختصار …. نامیده می شود.

    ۶.۱۲ اگر مطالعه تطبیقی انجام می شود، خواه بین دو قانون یا دو سیستم حقوقی یا فقه و حقوق، لازم است تقسیم بندی بدنه مقاله، افقی باشد یعنی بر اساس موضوعات مورد بحث در مقاله عنوان زده شود و ذیل هر موضوع نظرات سیستم ها و قوانین بحث و بررسی و همان جا نتیجه گیری لازم صورت گیرد. تقسیم عمودی ترجیح ندارد مانند اینکه ابتدا حقوق ایران کامل تشریح شود بعد حقوق انگلستان بعد حقوق فرانسه و در آخر نتیجه بیان شود.

    ۶.۱۳ باید منابع دست اول را به کار گرفت. از بین مقالات، مقالات ۵ سال اخیر ترجیح دارد و از بین کتب، آنهایی که توسط نویسندگان مطرح آن حوزه در داخل و خارج کشور تالیف شده اند. صرف ارجاع به یک سری منابع کافی نیست که گاهی معلوم نیست نویسندگان آنها چقدر در آن حوزه صاحب قلم اند. دست اول بودن شرط است. در یک اثر علمی مانند مقاله حداقل باید به ۲۰ منبع با ویژگی های فوق ارجاع داد.

    ۷. نتیجه گیری

     ۷.۱ بیان آنچه جمع بندی مقاله است با پاسخ دادن به سوالات مطروحه در مقدمه.

     ۷.۲ از ذکر خلاصه مقاله خودداری کنید بلکه فقط یافته های مقاله را ذکر کنید و لو کوتاه باشد.

    ۸. پیشنهادات: بیان آنچه پیشنهاد نویسنده است. باید مصداقی و دقیق و نقطه ای باشد نه کلی. دقیقا پیشنهادات را روشن و شفاف ذکر کنید مانند اصلاح قانون مشخص، اصلاح ماده مشخص، اصلاح رویه قضایی مشخص،‌اصلاح سیاست های کلی مشخص، … می توانید یافته های خود را با شماره بندی ذکر کنید: ۱.      ۲.       ۳.     …

    ۹. ادبیات نوشتاری

    ۹.۱ ادبیات مقاله باید علمی و معیار باشد نه روزنامه ای یا محاوره ای

     ۹.۲ در تمام متن از ضمایر سوم شخص استفاده شود: این مقاله بررسی می کند، نگارنده معتقد است …

    ۹.۳ هیات تحریریه در ویرایش ادبی، فنی، نگارشی و علمی مقاله‌ها، آزاد است اما حتما دقت کنید که ویرایش علمی و آکادمیک شده باشد.

     ۹.۴ فاقد غلط تایپی باشد.

     ۹.۵ علایم نگارشی در محل مناسب استفاده شود.

    ۹.۶ از تکرار عبارات و مطالب خودداری کنید.

    ۹.۷ از طولانی گویی خودداری کنید و کلمات را اقتصادی به کار ببرید.

     ۹.۸ اگر نقل قول مستقیم از دیگران می کنید، حتما داخل  « »   ذکر کنید.

    ۱۰. تعداد کلمات از مقدمه تا پایان نتیجه گیری و پیشنهادات بدون احتساب منابع: ۶۰۰۰ الی ۸۰۰۰ کلمه / نکته: در صورتی که مقاله شما کلمات اضافه تری برای تشریح بهتر مطلب لازم دارد با درخواست از سردبیر و تایید وی می توانید تا ۱۵۰۰ کلمه دیگر بنویسید. تعیین تعداد کلمات اضافه با سردبیر است.

    ۱۱. چکیده انگلیسی: عنوان، نام نویسندگان، چکیده، کلمات کلیدی به زبان انگلیسی صحیح و رسا ارسال شود.

    ۱۲. ارجاعات به منابع در داخل مقاله

    ۱۲.۱ استناد مقاله‌ها باید به روش «درون متنی» تنظیم شده باشد.

    ۱۲.۲ پس از آوردن متن نقل قول مستقیم یا غیرمستقیم کافی است داخل پرانتز به ترتیب آورده شود؛ الف ـ نام خانوادگی نویسنده اثر. ب ـ سال نشر اثر. ج ـ شماره صفحه مورد استناد. مثلاً: (کاتوزیان، ۱۳۸۳، ص.۲۷).

    ۱۲.۳ در صورت تعدد آثار نویسنده در یک سال، منبع مورد استناد را با حروف ابجد (الف، ب، ج،د،...) مشخص نمایید. مثلاً: (کاتوزیان، ۱۳۸۸ ]الف[، ص.۳۹) و (کاتوزیان، ۱۳۸۳ ]ب[، ص. ۲۴۵).

    ۱۲.۴ شیوه ارجاع به منابع الکترونیکی: اگر مطلبی را از یک سایت ارجاع می دهید به این شرح ارجاع دهید:

نام خانوادگی نویسنده، نام نویسنده، عنوان مطلب، قابل دسترس در <آدرس صفحه الکترونیکی>، آخرین بازدید:

تاریخ بازدید صفحه. مثلا: حبیب زاده، طاهر،  تعارض ادله الکترونیکی با یکدیگر و تعارض با ادله فیزیکی، قابل دسترس در ، آخرین بازدید: ۲۰ مرداد ۱۳۹۷.

    ۱۳. منابع و ماخذ:  در پایان مقاله، با مجزا کردن بخش های منابع فارسی، انگلیسی، عربی،‌  فرانسوی، الکترونیکی / در هر بخش به ترتیب الفبایی نام نویسنده.

    ۱۳.۱ کتاب: الف ـ نام خانوادگی نویسنده، ب ـ نام نویسنده، ج ـ سال نشر کتاب، د ـ عنوان کتاب، هـ ـ نام مترجم، و ـ شماره جلد، زـ شماره چاپ، ح ـ محل نشر کتاب، ط ـ نام یا عنوان ناشر؛ مثلاً:

 امامی، سیدحسن (۱۳۷۳)، حقوق مدنی، ج.۶، چ.۴، تهران، کتاب فروشی اسلامیه.

    ۱۳.۲ مقاله: الف ـ نام‌خانوادگی نویسنده، ب ـ نام نویسنده، ج ـ تاریخ انتشار نشریه، د ـ «عنوان مقاله»، هـ ـ نام مترجم، وـ نام یا عنوان نشریه، زـ نام یا عنوان صاحب امتیاز نشریه، ح ـ دوره و سال انتشار نشریه، ط ـ ترتیب انتشار نشریه؛ ی ـ شماره نشریه، ک ـ صفحات شروع تا پایان مقاله در نشریة مورد استناد؛ مثلاً:

فدوی، سلیمان، (مهرماه ۱۳۸۸)، «نگاهی جدید به بندهای اول تا پنجم مادة ۹۷۶ قانون مدنی ایران»، ماهنامه «کانون»، کانون سردفتران و دفتریاران، سال پنجاه و یکم، دوره دوم، ش. ۹۷، صص. ۲۹-۶۳.

    ۱۳.۳ منابع الکترونیکی: اگر مطلبی را از یک سایت ارجاع می دهید به این شرح ارجاع دهید:

نام خانوادگی نویسنده، نام نویسنده، عنوان مطلب، قابل دسترس در <آدرس صفحه الکترونیکی>، آخرین بازدید: تاریخ بازدید صفحه. مثلا:

حبیب زاده، طاهر،  تعارض ادله الکترونیکی با یکدیگر و تعارض با ادله فیزیکی، قابل دسترس در ، آخرین بازدید: ۲۰ مرداد ۱۳۹۷.

    ۱۴. اشکال:  اگر در مقاله از شکل و تصویر استفاده شود کاملا روشن و گویا و دارای شماره باشد. مثلا: تصویر شماره ۱.

 

نشانی دفتر فصلنامه: تهران، خیابان استاد مطهری، روبه‌روی خیابان سنایی، شماره 273، کانون سردفتران و دفتریاران، دفتر نشریات کانون سردفتران و دفتریاران، فصلنامه "حقوق و فناوری اطلاعات"

تلفن و دورنگار: 88705190 ـ 021  داخلی 1413                               کدپستی: 1586717311

 

پایگاه اینترنتی فصلنامه:                                                                            www.jitl.ir

ایمیل فصلنامه:                                                                                    jitl@notary.ir

 

لطفاً به منظور دریافت فایل شیوه نامه اینجا را کلیک فرمایید.